Ortodonția reprezintă ramura stomatologiei ce are ca scop diagnosticarea și corectarea dinților malpoziționați. Trebuie specificat că această ramura a evoluat extrem de mult în ultimii ani, soluțiile fiind dintre cele mai variate, iar percepția asupra acestui tratament îmbunătățindu-se substanțial, purtarea unui aparat dentar devenind chiar un obicei la modă.
Pacienții care suferă de anomalii dentare sau scheletale pot beneficia de tratament ortodontic recomandat de medicul stomatolog, specialist în ortodonție, aproape la orice vârstă.
În mod ideal, acest tip de tratament trebuie urmat în jurul vârstelor de 6 -12 ani cu aparate mobile, când oasele maxilare sunt în dezvoltare și după vârsta de 13 ani cu aparate fixe.
Dar, aparatele dentare nu sunt numai pentru copii: din ce în ce mai mulți adulți apelează la acestea pentru a corecta defecte minore sau majore și pentru a avea un zâmbet cât mai frumos.
Îndreptarea danturii este un tratament din ce în ce mai solicitat având în vedere faptul că are extrem de multe beneficii, acestea reprezentând baza pentru o dantură sănătoasă.
Printre cele mai importante beneficii trebuie să amintim:
Evoluția acestui sector al stomatologiei a adus odată cu ea și varietatea soluțiilor de îndreptare a danturii. Iată principalele tipuri de aparate dentare și principalele specificații ale acestora.
Acest tip de aparat este indicat copiilor, fiind utilizat în cazurile în care mai există dinți de lapte pe arcadă. Acesta are scopul de a stimula creșterea arcadelor, facilitând alinierea dentară.
Aparatul dentar metalic reprezintă cel mai popular dintre toate tipurile de aparate dentare. Culoarea brackeților este argintie, iar aaratul poate fi personalizată cu elastice în diverse culori care se schimba lunar. Este un model popular deoarece are o eficiență ridicată, rezultatele rezistă pe termen lung, iar costurile sunt printre cele mai avantajoase.
Aparatul dentar ceramic reprezintă varianta mai estetică a aparatului metalic, păstrând eficiența acestuia. Diferența este dată de culoarea brackeților și a cercului care trece prin aceștia, ambele având culoarea alb-crem. Acesta nu favorizează formarea tartrului, nu se pătează, fiind varianta preferată de cei care vor să poarte un aparat dentar mai puțin vizibil decât cel metalic.
Aparatul dentar din safir este realizat dintr-un material care are o rezistență crescută și exercită o presiune optimă pentru îndreptarea rapidă a danturii. Culoarea transparentă a brackeților dă o notă discretă și elegantă aparatului dentar, fiind varianta preferată de cei mai pretențioși pacienți.
Acest tip de aparat face parte dintr-o generație avansată de aparate, avantajul estetic fiind unul dintre punctele lui forte. Brackeții sunt fixați pe partea interioară a dinților, nu prezintă disconfort și nu este vizibil.
Aparatul dentar Invisalign este considerat unul dintre cele mai performante aparate dentare existente la acest moment pe piață. Cu ajutorul unui mulaj realizat în întregime cu ajutorul tehnicii 3D se realizează un set de gutiere transparente care se schimbă treptat în funție de evoluția tratamentului. Datorită tehnicii avansate, grafic veți putea observa toți pașii tratamentului până la finalizare.