În clinica noastră multidisciplinară, Klar Dental Concept, protetica dentară este la rang de artă a elaborării de piese protetice identic naturale și perfect funcționale.
Versatilitatea pieselor protetice este una deosebită, acestea fiind intens utilizate în cadrul clinicilor dentare moderne.
Lipsa dinților provoacă un dezechilibru al ocluziei și duce la diferite probleme ale cavității bucale. Simetria feței se distorsionează, iar aspectul zâmbetului pacientului are de suferit.
Protetica dentară este soluția pentru refacerea dinților lipsă sau deteriorați. Scopul nostru este să salvăm cât mai mult posibil din țesuturile dentare sănătoase, prin urmare, în fiecare situație alegem cele mai potrivite materiale și înlocuim dinții lipsă cu o proteză fixă sau mobilă.
Pentru a obține rezultatul care restabilește funcția și este plăcut din punct de vedere estetic, dezvoltăm planul de tratament care se potrivește cel mai bine situației și așteptărilor fiecărui pacient.
Protetica modernă are soluții pentru foarte multe situații clinice. Asftfel, atunci când dintele este prea distrus pentru a susține o plombă, dar nu este suficient de distrus pentru aplicarea unei corone dentare, calea de mijloc ar fi incrustațiile Inlay/Onlay.
Mai exact, în cazul în care un dinte este grav deteriorat din cauza cariilor dentare, a leziunilor dentare, a abraziunii sau a eroziunii și în cazul în care rămâne mai puțin de aproximativ 30% din dentină, se folosește o incrustație pentru refacerea dintelui.
Inlay-ul este cimentat în rădăcina dintelui pacientului pentru a crea o bază solidă pentru refacerea dintelui deteriorat. Înainte de procedura de restaurare a dinților prin intermediul unei incrustări, efectuăm tratamentul canalului radicular pe dintele deteriorat (terapia endodontică). Reconstrucția dentară poate începe imediat ce procesele de inflamație asociate canalului radicular sunt terminate.
Inlay-urile pot fi turnate sau fabricate din aur, ceramică sau compozit. Aceste tipuri de incrustații nu diferă în ceea ce privește funcționalitatea, dar sunt diferite din punt de vedere estetic. Un inlay metalic poate străluci prin coroana dintelui, în timp ce inlay-urile realizate din ceramică, nu. Acesta este un punct relevant atunci când restaurarea se face pe dinții din față.
Incrustațiile sunt fabricate în laboratorul nostru dentar performant, Cllar Dental, pentru fiecare pacient în mod individual. După ce incrustația este inserată, o coroană sau o punte pot fi montate pe ea.
Onlay-urile sunt piese protetice ceramice, fabricate în laboratorul nostru de tehnică dentară. Această procedură de tratament este utilizată atunci când aproximativ 50% din țesutul dentar se pierde.
Înainte de procedură, un specialist examinează dintele deteriorat pentru a evalua gradul deteriorării și, dacă este necesar, se aplică terapia endodontică.
Specialistul îndepărtează țesuturile dentare afectate și efectueză amprentarea, astfel încât o piesă de porțelan (onlay) bine să poată fi fabricată în laborator. Culoarea onlay-lui este atent selectată pentru a se potrivi culorii dinților pacientului.
În comparație cu obturația clasică a dinților, un onlay este mai rezistent la presiunea mușcăturii și are o durată de viață mult mai mare.
Dacă gradul deteriorării unui dinte este mic, acesta poate fi refăcut folosind un material compozit. Acolo unde rămâne doar o mică porțiune din țesuturile naturale ale dinților, de exemplu, în cazul în care dintele are o obturație mare sau o porțiune considerabilă a dintelui s-a rupt, se utilizează o coroană dentară artificială, care acoperă dintele natural, conferindu-i rezistență și estetică.
Având în vedere evoluția spectaculoasă a tehnologiei și cercetările din domeniu, coroanele dentare au evoluat foarte mult față de ceea ce știau pacienții în trecut. Avantajele generale ale coroanelor dentare moderne sunt multiple:
Îți vom prezenta în continuare principalele tipuri de coroane existente și câteva detalii despre fiecare.
Coroanele din zirconiu sunt acum cel mai preferat material pentru coroanele dentare.
Zirconiul este un material foarte puternic și fiabil, care poate tolera uzura zilnică. Coroanele din zirconiu sunt, de asemenea, mai bune din punct de vedere estetic, deoarece sunt translucide și arată foarte asemănător cu un dinte natural, reflectând lumina în același mod.
Acesta este un factor important mai ales dacă noile coroane sunt vizibile în timpul zâmbetului și este semnificativ în principal în cazurile în care coroana va fi plasată între dinții naturali.
Aceste coroane sunt atât de puternice încât nu se vor coroda și nu va exista nicio linie neagră la unirea cu gingia,linie care apare de obicei atunci când se utilizează coroane cu support metalic. De asemenea, coroanele din zirconiu nu au conductivitate electrică, deci nu vor exista dureri, chiar dacă pacientul bea băuturi calde sau reci.
Rezistența zirconiului face posibilă și fabricarea coroanelor fără suport metalic, acest lucru este important deoarece acest lucru va face imposibilă distincția corectă a coroanelor de zirconiu de dinții naturali.
Un alt avantaj al celorlalte forme de tratamente estetice dentare este că sunt biocompatibile, deci nu există riscuri de reacție alergică. De fapt, zirconiul este utilizat pe scară largă în chirurgia generală și nu doar în stomatologie.
Materialele din ceramică sunt avantajoase deoarece au o biocompatibilitate excelentă și performanțe estetice superioare, datorită absenței unui schelet metalic.
Astfel, problemele estetice create de coroanele dentare pe suport metalic nu mai sunt prezente.
În plus, coroanele din ceramică și punțile dentare sunt extrem de rezistente, ceea ce le conferă o durabilitate excelentă.
Mai mult, rezultatul estetic este remarcabil, în măsura în care poate fi practic imposibil să-i distingem de un dinte natural.
Fiind materialul cu cea mai buna biocompatibilitate, titanul este folosit adesea în locul metalelor clasice (Crom-Cobalt, Crom-Nichel) deoarece oferă garanția integrării perfecte.
Avantajele majore ale acestor piese de protetică sunt:
Structurile din titan sunt realizate în Laboratorul nostru Cllar Dental, prin tehnologia robotizată CAD-CAM, asigurând o foarte bună adaptare și rezistență deosebită.
Sunt necesare din mai multe motive, importante pentru confortul, aspectul pacientului și funcționalitatea și estetica lucrării definitive:
De la apariția scanării intraorale, ca metodă preferată de amprentare, a devenit populară frezarea temporară folosind fișierul scanat. Există mai multe dintre aceste materiale disponibile, dar o nouă clasă de materiale pentru protetică temporară a fost introdusă recent în industrie.
Este un PMMA (polimetil metacrilat) stratificat, dezvoltat pentru a arăta mult mai natural decât materialele monocromatice disponibile înainte - fără a fi necesară colorarea după frezare.
Materialul performant are multe straturi de culoare și transluciditate variabile de la marginea cervicală la marginea incizală. Numărul ridicat de straturi ajută la crearea unei restaurări cu aspect natural care, atunci când este frezată complet, simulează foarte aproape dentiția naturală.
După frezare, tehnicianul de laborator are nevoie doar să lustruiască sau să lăcuiască piesa, pentru a obține aspectul unui dinte vital.
Protetica pe implant este deosebit de estetică, datorită implantului, ce funcționează ca suport stabil inserat în os.
Înlocuirea unui dinte prin implant dentar se efectuează în două faze principale, corespunzătoare celor două componente de bază ale dintelui, rădăcina și coroana dentară:
Cea de-a doua fază -restaurarea protetică a unui dinte implantat- poate începe doar atunci când implantul s-a osteointegrat în maxilar.
Implantul este, în această fază protetică, acoperit cu o coroană fabricată în laboratorul dentar. Pacientul selectează materialul coroanei, ținând cont de recomandările expertului și de propria sa situație financiară. Prețul, aspectul și durata de viață utilă a coroanei depind de alegerea materialului pentru coroana dentară.
Puntea dentară este utilizată în cazul edentației parțiale. Aceasta este formată din corpul punții și elemente de agregare, corpul acoperind spațiul lipsă, iar elementele de agregare fiind cele prin intermediul cărora se fixează puntea de doi sau mai mulți stâlpi.
Punțile dentare au două roluri principale:
Punțile dentare sunt de două tipuri:
O punte dentară ca metodă de protezare poate fi utilizată în situația în care există o edentație parțială. Nu se înlocuiește fiecare dinte cu un implant, ci se creează o structură de proiectare a unei punți între doi stâlpi implantați.
Similar restaurării unui dinte, restaurarea protetică a unei punți dentare se poate face numai după ce implantul s-a osteointegrat.
Procesul de fuzionare cu osul diferă pentru fiecare individ și poate dura până la 3-8 luni.
Este o soluție foarte bună, ce ocolește varianta protezării mobile, dar și a unui număr ridicat de implanturi individuale, oferă confort și menține nivelul osos corespunzător pentru un aspect fizionomic tânăr.
Puntea clasică este realizată atunci când există dinți naturali, ce pot fi utilizați ca stâlpi, nefiind necesare implanturile.
Atunci când este pierdut un dinte natural, este ideal ca acesta să fie înlocuit prin implant, decât să se realizeze o punte dentară, care sacrifică doi dinți vecini sănătoși, pentru a crea stâlpii necesari punții dentare.
Proteza dentară reprezintă o soluție de înlocuire a edentației totale sau a unui singur maxilar.
Protezele dentare aduc numeroase beneficii pentru pacienți, cum ar fi:
Protezele dentare se clasifică în mai multe tipuri, după cum urmează:
Tehnicile de protezare fixă oferă pacienților cu o pierdere totală sau parțială a dinților o soluție modernă, constând dintr-o proteză sprijinită pe un număr redus de implanturi dentare.
Beneficii
Sunt o alternativă mobilă de protezare, utilizată la pacienții cu o foarte severă resorbție dentară, care nu sunt eligibili pentru protezare fixă sau nu o pot suporta financiar.
Proteza mobilă poate fi: