Profilaxia dentară reprezintă ramura stomatologiei care se focusează pe menținerea unei danturi sănătoase, cuprinzând toate acțiunile necesare prevenirii apariției cariilor sau a altor afecțiuni.
Chiar dacă mulți pacienți nu acordă atenție acestui sector al medicinei dentare, trebuie să menționăm faptul că profilaxia reprezintă cel mai ușor, dar și cel mai ieftin tratament.
În plus, efectuarea tuturor procedurilor necesare pentru o bună sănătate orală are efecte benefice și asupra sănătății întregului organism, dar și asupra stării de bine a pacientului.
Această ramură a stomatologiei cuprinde mai multe acțiuni ce au același scop: întreținerea sănătății orale prin prevenirea apariției afecțiunilor dentare. Trebuie însă menționat că aceste metode se realizează și în cabinetul stomatologic, dar trebuie continuate și acasă. În plus, pentru o eficiență crescută, acestea trebuie efectuate în mod constant, la un interval de timp de aproximativ 6 luni.
Iată mai jos principalele tratamente profilactice:
Detartrajul profesional este prima etapă pentru un tratament profilactic complet. Acesta este un proces realizat în cabinetul medicului stomatolog, prin intermediul căruia se realizează îndepărtarea tartrului și a plăcii dentare. Rolul detartrajului dentar este de a preveni apariția bolilor gingivale, boli care netratate la timp pot avea drept consecință chiar și pierderea dinților.
La clinica noastră, detartrajul dentar este efectuat cu ajutorul laserului Biolase care prezintă următoarele beneficii:
Spre deosebire de metoda tradițională, detartrajul laser are abilitatea de a curăța atât suprafața dinților, cât și interdentar sau sub-gingival fără a mai fi nevoie de alte metode complementare;
Astfel, pacientul nu va simți nicio durere sau disconfort în timpul procedurii, iar de asemenea, probabilitatea sângerării este minimă.
Dacă metoda detartrajului cu ultrasunete are dezavantajul de a emite numite vibrații și zgomote, efectuarea acestei proceduri cu ajutorului tehnologiei laser nu provoacă absolut niciun zgomot sau disconfort.
Pacienții se pot arăta uneori temători atunci când vine vorba despre anestezie. Tocmai de aceea, evidențiem faptul că în cazul detartrajului laser nu este nevoie de anestezie.
Poate cel mai important aspect al detartrajului laser este faptul că prezintă o tehnologie de mare precizie. Astfel, rezultatele obținute în urma procedurii vor fi mult mai calitative, laserul putând îndepărta chiar și cele mai mici depozite de piatră sau tartru.
După efectuarea detartrajului există totuși placa bacteriană rămasă neîndepărtată, însă există și pentru asta o solutie, periajul profesional. Această metodă a profilaxiei este una blândă prin intermediul căreia este îndepărtată placa bacteriană rămasă, dar și petele sau colorațiile de pe dinți.
Air-flow-ul reprezintă cea de-a treia etapă pentru un tratament profilactic complet. Așa cum am evidențiat mai sus, prima procedură este detartrajul laser, urmat de periajul profesional.
În urma periajului profesional este nevoie de efectuarea unui air-flow pentru a îndepărta complet placa bacteriană și tartrul de pe dantura pacientului.
Air-Flow-ul funcționează cu ajutorului unui dispozitiv ce generează un jet de apă, aer și particule fine de bicarbonat de sodiu, jet care acționează cu o presiune mare.
Astfel, se curăță eficient și sigur orice urmă a tartrului sau a plăcii bacterie. Efectul pe care îl are este o dantură strălucitoare și perfect curățată.
Air-Flow prezintă următoarele avantaje:
O igienă orală corectă înseamnă periajul de 2 ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură.
Reprezintă o etapă foarte importantă în cadrul profilaxiei dentare și este recomandat de 2 ori pe an. Astfel, prin aceste controale periodice se pot depista afecțiunile dentare în stadiu incipient și se pot rezolva înainte de agravarea lor.
Este extrem de important ca atunci când depistăm o afecțiune să nu amânăm rezolvarea acesteia ținând cont de faptul amânarea înseamnă agravare, tratament mai complicat, costuri mai ridicate.
Este important pentru o bună sănătate orală să avem grijă și la obiceiurile noastre alimentare. Foarte util este să reducem cantitatea de dulciuri consumate între mese, acestea reprezentând o rezervă nutritivă pentru bacteriile existente în cavitatea orală. De asemenea, trebuie să ținem cont că fumatul și consumul de alcool sunt alte obiceiuri care afectează negativ sănătatea orală.